Hiiripöllö vaeltaa eteläsuomeen

Hiiripöllö pesii Pohjois-Suomen taigalla ja tuntureilla, mutta vaeltaa joskus Etelä-Suomeen ruuan perässä. Tänä syksynä on havaittu useita havaintoja etelässä. Havainnoista rohkaistuneena päätin koittaa onnenani, jospa löytäisin niukkaan pöllökokoelmaani lisäystä.

Ajelin pitkin metsäautoteitä tutkien hakkuuaukkojen reunoja, missä hiiripöllöt tyypillisesti saalistavat pikkunisäkkäitä ja lintuja. Toinen mahdollisuus löytää hiiripöllö voisi olla pikkuteiden sähkölankojen päältä istuskelemasta peltoaukeiden vieressä.

Maisema_ruskaJärven pinnassa oli hieno peilikuva, mutta niukasti oli lintuja liikkeellä, koska hyiset pohjolan tuulet olivat puhaltaneet herkimmät linnut jo kohti etelää. Vaikka nokalla oli kinokokoa vastaava 640 mm putki kuvailin lintujen puutteessa kauniita syksyn ruskan värjäämiä maisemia.

Haapa_ruskaSaavuin nevan reunassa olevalle hakkuuaukealle. Hetken kuunneltuani ja tähystettyäni, kuulin käpytikan ja palokärjen äänet, mutta ei pöllön ääniä. Liekö hiiripöllö syksyvaelluksella juuri äänteleekään? Paremman puutteessa nappasin kuvan kauniista ruskan värjäämästä puusta. Keväällä kuvasin harmaapäätikan juuri kyseisessä haavassa.

Maisema_ruskaSähkölangoilla näkyi lintuja, mutta olivat yleisesti runsaana esiintyviä harakoita, joten ei sytyttänyt tällä kertaa. Lahden toisella puolella oli auringon kultaamaa koivun ruskaa, joten pitkällä putkella ylettyi hyvin ottamaan sieltä kuvan.

IMG_0786Kansallismaisemaa parhaimmillaan. Lisäksi rannalta löytyi isokoskeloita, telkkiä ja sorsia. Mutta ei edelleenkään kaipaamiani pöllöjä.

HiiripolloOlin jo suuntaamassa kotiinpäin todeten, että niukka pöllökokoelmani ei karttunut tälläkään kertaa. Sitten muistin, että lähellä oli iso neva ja sen vieressä mukavia metsäautoteitä kangasmaastossa. Keväällä ollessani metsoa kuvaamassa, huonolla menestyksellä, olin kuullut täällä kumean huuhkajan äänen. Josko täällä olisi muitakin pöllöjä.

Eipä näkynyt täälläkään ainuttakaan lintua. Ajelin metsäautotietä takaisin isolle tielle, kun vaimoni huomasi hakkuuaukean reunassa hämärtyvässä illassa jonkin hahmon kaukana kelottuneessa puussa.

Nousin auton taakse ja hiljaa nostin päätäni peläten , että lintu lentää tiehensä. Otin kuvia kameraa auton kattoon tukien. Takanäytöltä tutkin kuvaa ja ilosta hihkaisin hiljaa vaimolle, että pöllöhän tämä on ja sillä on joku iso hiiri kynsissä.

Aina, kun pöllö tähysti taaksepäin hiivin muutaman askeleen eteenpäin. Kun pöllö tuijotti minua, niin pysähdyin ja olin liikkumatta. Näin pääsin hyvälle kuvausetäisyydelle häiritsemättä pöllön saalistusta. Pöllö lennähti aina muutaman sata metriä uusille hiiriapajille ja minä hiivin perässä suojautuen puiden ja maastoesteiden taakse.

Tätä jatkettiin muutaman tunnin, kunnes oli jo liian hämärää kuvaamiseen, vaikka olin isot jo ruuvannut 6400:n. Lsäksi 32 GB:n kortti oli jo täynnä, joten olihan niitä kuvia jo omiksi tarpeiksi.

Kotona kuvia tutkittuani huomasin ilokseni, että kuvaamani pöllö oli kuin olikin hiiripöllö, joten ilta oli enemmän kuin onnistunut. Suuri kiitos taas vaimolle tarkkaavaisuudesta!

Lue myös nämä

 1. 24.09.2013

  Karhu Kangasalla
 2. 21.01.2014

  Teneriffan linnut

Kommentit

 1. Tuija 2013.10.15 11:38am

  Hieno juttu, että reissu päättyi onnistuneesti. Paljon varmasti tulee reissuja, joissa tulee vastaan kaikkea muuta paitsi. Onnittelut saaliista ja tarkoista silmäpareista!

 2. Karim 2013.10.15 4:17pm

  Onpa hieno lintu! Nyt herää kysmys, että onko sellaista eläintä, jota ei Kangasalta löydy?

 3. Tuukka 2013.10.16 6:48am

  Jälleen kärsivällinen etsiminen palkittiin ja hieno lintu löytyi kuvattavaksi! Kyllä syksy näyttää kauniin keltaisilta kuvissa.

 4. Tuija 2013.10.18 12:13am

  Tämän päivän Metro lehdessä oli juttua pääkaupunkiseudun lintuvieraista http://m.metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/bongarit_parveilevat_kantakaupungissa_katso_kuvat/

 5. Titta 2013.10.19 6:50pm

  Kaunista syksyistä väriloistoa ja kauniita kuvia!

 6. Tami 2013.10.22 9:33pm

  Hehee olipa mielenkiintoinen tarina. Hyvä ettei tullut vesiperä, vaikka olivatpa nuo syksyn maisemakuvatkin todella upeita!

Linssin takana