Saarioisjärvi linnut

Saarioisjärvi on Valkeakosken eteläpuolella sijaitseva rehevöitynyt linturikas järvi. Toukokuun puolivälissä teimme retken itsellemme uudelle lintupaikalle.

Pohjoisesta tullessa käännyimme Hämeenlinnantieltä oikealle Jutikkalantielle. N. 150 m Jutikkalantietä ajettuamme löytyi autolle parkkipaikka. Kävelimme n. 650 m polkua pitkin hienon lehtomaisen metsän läpi Lapinnokan matalalle lintulavalle.

Matalalta lintulavalta avautuu hieno näkymä suurelta osin rehevöityneelle järvelle. Lavan edusta näyttäisi siltä, että talvella olisi niitetty enimmät ruovikot pois. Aamuaurinko paistaa aikaiselle kuvaajalle  hyvin selän takaa.

Heti tullessamme luhtakana toivotti tervetulleeksi omalaatuisella äänellään, mutta outona kähmyilijänä tunnettu lintu ei hevillä näyttäydy, kuten ei nytkään.  Taivaanvuohi mäkätti myös lähellä suostuen myös lyhyeen lentonäytökseen. Jonkinlaisen kuvankin kerkesin siitä nappaamaan.

Ruokokerttunen ja pajusirkku lauloivat kauniisti aamuauringon luovuttaessa ensimmäisiä säteitään metsän läpi. Myös kuovi liritteli taivaalla keväistä lauluaan. Laulujoutsenpariskunta oli aamutoimillaan ja kuuluttivat reviiriään.

IMG_5076_Kaki_Saarioisjarvi_ValkeakoskiJoku haukka, niin luulin,  lensi suoraan meitä kohti. Yritin pitkällä putkella saada sitä kuvaan siinä onnistumatta. Tempaisin olalta lyhyemmän zoomilla varustetun putken, joka on ideaali lähilentokuvauksessa. Sain linnusta kuvan kun se oli lähes yläpuolellamme. ”Haukka” osoittautui käeksi, joka muistuttaa kauempaa katsoen yllättävän paljon haukkaa.

IMG_5435_Kurki_Saarioisjarvi_ValkeakoskiKurjet, joita oli 6 kpl parhaillaan kuuluttivat kovalla äänellä järven kuuluvan omaan reviiriinsä. Tappeluhan siitä syntyi ja kuvaaja tykkäsi.

IMG_5092_Kalatiira_Saarioisjarvi_ValkeakoskiKalatiira sai napattua jälkikasvulleen aamupalaa.

IMG_5543_Ruskosuohaukka_Saarioisjarvi_ValkeakoskiRuskosuohaukka teki laajan saalistuskierroksen edessämme, saalistaen sammakoita, hyönteisiä yms, tarjoten kuvaajalle runsaasti räpsyteltävää.

IMG_5109_Punasotka_Saarioisjarvi_ValkeakoskiSorsalinnuista näyttäytyivät punasotka

IMG_5577_Sinisorsa_Saarioisjarvi_Valkeakoskija sinisorsa.

IMG_5136_Kirjosieppo_Saarioisjarvi_ValkeakoskiPaluumatkalla tiheän lehtomaisen metsän läpi kuului useita lintujen ääniä, mutta digikennolle tarttui ainoastaan kirjosiepon kuva, joka olikin kesän ensimmäinen ko. lajista.

Saarioisjärvi on mielenkiintoinen luontoretkipaikka ja helposti saavutettavissa.

Lue myös nämä

  1. 14.07.2016

    Yyterin lietteet
  2. 27.01.2017

    Lanzaroten linnut 2

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Linssin takana