Gran Canaria linnut 3

Playa de Amadores merelle aallonmurtajalta kuvattuna.

Joulukuussa 2023 jälleen pimeys valtasi Suomen, joten myöhäiset muuttolinnut suuntaavat etelään, niin mekin teimme. Matkamme suuntautui seitsemännen kerran Gran Canarialle, muiden kanariansaarten reissujen lomassa. Koska hienosti toimiva Pirkkalan lentokenttä on lähellä käytimme sitä. Tuin matkat suuntaavat Pirkkalasta Gran Canarialle, joten sinne suuntaan tulee tehtyä muutamia peräkkäisiä reissuja. Oli helppo lähteä ja palata kotikenttäedun turvin. Tui ja Jettime toimivat vankkureinamme.

Ford Focus ecoboost toimi lopulta hyvin pienestä turbokoneesta huolimatta, kunhan opin generoimaan sähköä alamäissä ja jarrutuksissa. Koneessa piti olla vähintään 2000 rpm, että turbo pysyi hereillä ylämäkien tiukoissa kurveissa. Sport mode onneksi löytyi jokusen päivän jälkeen.

Katso myös: Cran Canaria 1 ja Gran  Canaria linnut 2

Autonvuokraus ei sitten toiminutkaan hyvin. Olimme etukäteen varanneet ja maksaneet Autoeuropen kautta auton, joka käytti Goldcarin autoja. Jonotimme lentokentällä yli 50 metrin jonon päässä pääsyä Goldcar virkailijan tiskille. Jono eteni tuskastuttavan hitaasti. Kun olimme jo lähempänä vuokraustiskiä ja olimme n. 2h jonottaneet, ihmettelimme, kun porukkaa lappasi jonon ohi. Selvitin tilannetta ja ilmeni, että maksamalla 65€ ylimääräistä viereiseen automaattiin etukäteen pääsi jonon ohi tiskille näyttämällä maksukuittia. Sitten meille tuli vielä puoli tuntia ylimääräistä, kun haimme autoa ulkoalueelta ilmoitetusta paikasta. Auto olikin viety väärän vuokraajan alueelle. Hiki päässä kiersimme laukkujen kanssa ympäri lääniä. Auto oli lopulta vuokra-autoksi ihan ok Ford Focus ecoboost.

Amadores

Playa de Amadores aamuvalossa.
Playa de Amadores laguunin vastarantaa.
Majapaikkamme Gran Amadores oli kuvassa näkyvän rinteen puolessavälissä.

Majapaikkamme oli mielestämme saaren parhaan rannan, Playa de Amadoreksen kupeessa oleva Gran Amadores. Emme viettäneet rantaelämää upeasta rannasta huolimatta.

Auringonlaskut olivat hienoja parvekkeelta katseltuna.

Hotelli oli tarpeisiimme riittävän hyvä. Ilta-aurinko merinäköalalla.

Parvekkeellemme alkoi aurinko paistamaan vasta keskipäivällä.

Päivät olimme kuitenkin aina reissussa, niin oli mukava syödä vaimon laittamaa maukasta illallista leppeässä ilta-auringossa.

Playa de Amadoreksen rannassa on vieri vieressä ruokailu- ja krääsäkojuja.

Olimme kerran tuolla aamusella kahvilla veljeni Pentin kanssa, jonka jälkeen heitimme pikku lenkin hänen vuokra-avoautollaan. Hän jatkoi matkaa saaren ympäri reissulleen.

Rinteen kupeessa on hieno kävelytie Amadoreksesta Puerto Rico:n.

Hienosti hoidetuilla Amadoreksen kävelyteillä rannan tuntumassa kelpasi kävellä aamu- ja iltalenkit.

Vahanokkia oli runsaasti Amadoreksen rannan tuntumassa.
Kanariantiltaltti lauloi hiukan erilailla kuin kotimainen versiomme.

Aamukävelyjen lomassa kuvasin ja havainnoimme: afrikansinitiainen, etelänharmaalokki, kalliokyyhky, kanariantiltaltti, mustarastas, samettipääkerttu, turkinkyyhky, tuulihaukka, vahanokka.

Playa del Inglés Parque Romantico 

Lähdimme tutustumaan meille entuudestaan tuntemattomaan Parque Romantico puistoon, missä oli nähty sahelinkultavarpunen. Kävimme siellä 2 eri kertaa, mutta onni ei ollut myötä ja lintu jäi näkemättä. Puisto oli varmaan joskus ollut hieno, mutta ränsistynyt oli tämäkin puisto. Liekö asunnottomat siirtyneet tänne kun asutun näköisiä majoja oli jokusia.

Harjalintu tutkii pitkällä nokallaan maan antimia.

Kuvasin ja havainnoimme: harjalintu, kalliokyyhky, kanarianhemppo, mustarastas, samettipääkerttu, turkinkyyhky.

Charcas de San Lorenzo

Charcas de San Lorenzo

Ajoimme 100 km moottoritietä, missä liikenne lähempänä Las Palmasia oli hektistä ja agressiivista. Loppumatka oli pienempiä teitä saaren pohjoispuolen pikkulampareille, jotka ovat maanviljelijöiden kastelualtaita. Tämä olikin melko hyvä lintupaikka.

Jouduin melko kaukaa kuvaamaan, eikä mukana ollut, kuin 400m objektiivi ilman jalustaa.
Pisamatavi oli meille elis. Jouduin melko kaukaa kuvaamaan.
Lehmähaikara

Tapasimme kolme ystävällistä paikallista lintuharrastajaa. Espanjalaiset olivat kuin vanhoja tuttuja ja lintujuttua riitti. Erityisesti Miguel Hernández, joka osasi hyvin englantia ja oli paikallinen erittäin aktiivi harrastaja. Hän lähetteli myöhemminkin tietoa lintupaikoista, iso kiitos avusta Miguel. Näihin sosiaalisiin Espanjalaisiin tutustuin tunnissa enemmän, kuin oman paikkakuntani lintuharrastajiin 10 vuodessa. Täällä näytti, että kaikilla lintuharrastijilla oli kamera mukana. Toisin kuin Suomessa suurimmalla osalla bongareista mukana vain kiikarit ja kaukoputki. Suomessa nämä bongarit jopa karsastavat kuvaajia.

Tamaraceitessa kävimme Pizza Royer’s:ssa pitsalla. Piti ottaa oikein perhepitsa, kun oli tarjouksessa. Riitti sitten mukaankin otettavaksi.

Kuvasin ja havainnoimme: harmaahaikara, kapustahaikara, lehmähaikara, liejukana, myskisorsa, nokikana, pikkutylli, pisamatavi, pitkäjalka, ruostesorsa.

La Charca de Maspalomas

Pikkukuovi poistuu kohti Maspalomasin hiekkadyynejä.

Kävimme 5 kertaa tutussa saaren parhaassa lintupaikassa La Charca de Maspalomas:n altaalla lintuja kuvaamassa. Ajoimme upeaa GC-500 rantatietä läpi Puerto Ricon ja Arguineguínin. Auton ajoin parkkiin tuttuun ja siistiin Parking Maspalomasin parkkihalliin. Kävelimme rähjäisen puiston läpi, mistä oli poistettu laittomat majaviritykset. Tällä kertaa emme käyneet aikaisia aamureissuja, vaan ihan päiväseltään, kuten normi ihmisetkin.

Nuori harmaahaikara laskeutuu kivelle. Hupsista menikin ohi.

Lintuja oli vähemmän kuin aiemmin, mutta liekö johtunut myöhäisemmästä käyntiemme ajankohdasta.

Valkoviklo tepastelee vesikasvistossa.

Turisteja oli taas paljon, mutta linnut ovat tottuneet ihmispaljouteen, joten jatkoivat puuhiaan häiriintymättä. Tavoitteena oli kuvata vastarannan kaislikossa viihtyvä meille uusi laji rääkkähaikara, mutta ei suostunut meille näyttäytymään. Vesi oli selvästi alempana kuin aiemmilla reissuilla.

Kuovisirri

Jätskit syötiin joka kerta ja kerran ruokailimme viereisessä Restaurant Bocatasissa, kun tapasimme veljeni, joka mukavasti yllättäen oli samoihin aikoihin reissussa. Ruoka, palvelu ja vessan siisteys olivat huippuluokkaa. Paikallisia kuvaajia oli aina jokusia paikalla ja olisi ollut kiva keskustella, mutta puhuivat vain espanjaa, vaan minä en.

Silkkihaikara tunnistuslennolla.
Liejukana harppoo mahtavilla jaloillaan.

La Charcassa kuvasin ja havainnoimme: amerikantavi, etelänharmaalokki, harmaahaikara, kalliokyyhky, kauluskaija, kuovisirri, liejukana, madeirankiitäjä, munkkiaratti, mustapyrstökuiri, pikkukuovi, pikkutylli, pitkäjalka, pronssi-iibis, pulmussirri, rantasipi, ruostesorsa, silkkihaikara, suokukko, suosirri, turkinkyyhky, tuulihaukka, tylli, valkoviklo.

Vecindario Parque de La Paz

Piipahdimme hyvin hoidetussa tutussa Parque de La Paz puistossa Vecindarion kaupungissa, missä vähemmän turisteja majailee. Vecindariossa oli ajatus mennä pitsalle, mutta ahtailta kujilta ei löytynyt parkkipaikkaa.

Pensasvarpunen

Puistossa kuvasin ja havainnoimme: mustarastas, pensasvarpunen, turkinkyyhky.

Vertedero de Juan Grande

Haarahaukka

Miguelin vinkistä kävimme 2 kertaa Vecindarion lähellä olevan kaatopaikan läheisyydessä. Jo kauempaa näimme haukan pörräämässä kaatopaikan yläpuolella. Otin heti kauempaa varmistuskuvan. Kuva osoittautui haarahaukaksi, joka oli meille kuvaelis. Sain kyllä sitten parempiakin kuvia, kun ajettiin niin lähelle kaatopaikkaa, kun pystyi.

Hiirihaukkoja oli useita. Ne taistelivat pyrstöt repaleisina keskenään ja häätivät haarahaukan pois. Hyvä kuvauspaikka oli lukuunottamatta voimakasta lämpöväreilyä.

Kaatopaikalla kuvasin ja havainnoimme: etelänharmaalokki, haarahaukka, hiirihaukka, tuulihaukka.

Llanos de La Pez

Kanarianpeippo fringilla polatzeki.

Kävimme pari kertaa vuorilla kiertelemässä. Ajoin GC-600 tietä ja haeskelimme harvinaista kanarianpeippo fringilla polatzekia.

Edellisen reissun paikasta ei ko lintua löytynyt. Nyt se löytyi Llanos de La Pez retkeilyalueen takaa kanarianmäntymetsiköstä. Täältä löytyi myös kanarianhemppoja, käpytikka ja sinitiainen.

Näkymä Pico de la Nieves:ltä. Taustalla Roque Nublo ja Teide.
Kanarianhemppo Pico de la Nieves.
Grill la Lumbre

Kävimme pyörähtämässä myös Pico de la Nieves:ssä, saaren korkeimmalla näköalapaikalla. Grill la Lumbre GC-600 tien varressa on vuoriston paras ruokapaikka, eikä pettänyt nytkään.

Grill la Lumbre:ssa havainnoimme: hiirihaukka, korppi, käpytikka.

Aldea

Puerto de La Aldea

Pitihän Aldeassakin taas kerran käydä, vaikka lintupaikkana ei mikään ihmeellinen olekaan. Tie on sinne kivaa mutkatietä ajella. Sataman ympäristö on kaunista ja pikku ulkoilmaruokapaikat hyviä.

Tunel Playa de la Aldea.

Kuvasin ja havainnoimme: etelänharmaalokki, kalliokyyhky, kanarianhemppo, pensasvarpunen, samettipääkerttu, turkinkyyhky.

Ayagaures

Tuulihaukka väijyy saalista.
Kaktus kukkii.

Ayagaureksen padolla kävimme myös tutkimassa oliko muutosta tapahtunut aiempaan. Ei ollut ja samat linnutkin, sekä kilpikonna, paikalla.

Lintuja kuvasin ja havainnoimme: harmaahaikara, kalliokyyhky, kanarianhemppo, kanariantiltaltti, mustarastas, punapyy, silkkihaikara, turkinkyyhky, tuulihaukka.

Tasarte

Mirador Degollada de Tasartico.

Lähdimme piknikille kohteena Playa de Tasarte. Ajoimme GC-200 tietä Aldeaa kohti. Käännyimme kapealle ja erittäin mutkaiselle GC-205 tielle, jota ajoimme n. 11 km. Lopussa on vajaa kilometri soratietä rantaan mennessä.

Playa de Tasartico ranta.

Perillä odotti hieno rauhallinen mukulakiviranta. 3-4 isoa laveria oli tehty auringonottajille ja retkeilijöille. Me perustimme piknikin yhdelle lavereista. Aurinko paistoi leppeästi ja vaimon tekemät retkieväät olivat maukkaita. Melko pian nousi voimakas tuuli, joten oli aika poistua. Pidempäänkin oltaisiin viihdytty.

Hiirihaukka leijailee vuorten yllä iltapäivän auringonpaisteen aiheuttamassa nousevassa ilmavirtauksessa.
Kanariankirvinen

GC-205 mutkatietä takaisin palatessa kuvasin hiirihaukan ja kanariankirvisen.

Maspalomas Parque del Sur

Parque del sur

Lähdimme piknikille viime reissun lopussa löytämäämme isoon hyvin hoidettuun puistoon.

Puisto oli iso ja tarjolla vaikka mitä, mutta me tyydyimme retkipöytään ja jälleen vaimon tekemiin hyviin retkieväisiin. Myskisorsat pyörivät jaloissa, kun nautimme iltapäivän lämmöstä ja retkieväistä.

Yöhaikara saalistaa myskisorsien kanssa.

Poislähtiessä huomasin lammen yli menevän sillan alla isomman linnun, joka osoittautui yöhaikaraksi. Istuimme lammen vieressä olevalle puistonpenkille ja kuvasin mielin määrin, kun yöhaikara kalasti ja kisaili myskisorsien kanssa.

Kilpikonna
Sudenkorento

Oli hieno päivä hyvinhoidetussa puistossa. Maspalomas on muutenkin suhteellisen hyvin hoidettua aluetta.

Pico ja Caldera De Bandama

Caldera de Bandama. Kuvattu Pico de Bandamalta.

Ajoimme 75 km kohti Las Palmasia. Ensin GC-1 moottoritietä ja sitten yhä pienempiä teitä kohti 575m korkuista Pico de Bandaman huippua ja näköalapaikkaa. Paikalla oli kahvila, joka ränsistyneestä kunnosta päätellen ei ole ollut pitkään aikaan auki.

Las Palmas kuvattu Pico de Bandamalta.

Näkymät olivat hienot mm. Las Palmasiin ja Caldera de Bandamaan, mihin myös halutessaan pääsee retkeilemään. Calderahan on uinuva tulivuoren kraateri.

Piknikpöytä ja taustalla Caldera de Bandama.
Sisilisko

Söimme jälleen piknik lounaan paikanpäällä. Kuvailin maisemia, sisiliskoperheen touhuilua ja tuulihaukkaa.

Poislähtiessä oli tarkoitus käydä Jardin Botanico kasvitieteelisessä puutarhassa, mutta oli suljettu ymmärrettävästi, koska oli joulupäivä. Päivä oli vielä nuori, niin päätimme sitten vielä lähteä vuorille seikkailemaan.

Ford Focus akunnapa irti.

Ja seikkailua sitten riitti. Vähän ennen El Portilloa GC-15 tiellä pysähdymme jaloittelemaan, kun oli paikat puuduksissa mutkatiellä sompailusta. Otan aina avaimet mukaan autosta, ettei ovet mene vahingossa lukkoon ja avaimet sisällä. Onneksi jätin kuskin puolen oven raolleen, koska kun tulin takaisin, niin autossa ei ollut sähkön ripettäkään missään.

Onneksi olin jättänyt oven raolleen ja kännykkä taskussa, koska muuten olisi ollut hinausautokeikka. Olinkin jo soittamassa hinausautoa. Mutta koska näitä moottorivehkeitä on tullut ikäni räplättyä, niin päätin tutkia asiaa ensin. Avasin konepellin ja kävin läpi johtoja jos olisi löytynyt löysiä sähköliitoksia.

Löysin akun ja purin suojakotelon irti. Onneksi suojus lähti ilman työkaluja, kun mitään työkaluja ei ollut mukana. Huomasin heti, että akun plusnapa oli huomattavan löysällä. Ei ollut mitään millä kiristää mutteria. No, löysin konepellin alta jonkun vanhan mainoskäyntikortin. Taittelin sen tiiviisti ja kiilasin akunnavan akkua vasten. Voilà, homma alkoi rokkaamaan ja sähköt palasivat, huh.

Löysimme sitten itsemme Cruz de Tejedasta. Tämä on näköjään suosittu motoristien kohtauspaikka. Koska motoristit ovat yleensä auttavaista, ystävällistä ja rentoa porukkaa, niin kävin heiltä kysymässä työkalua akunnavan kiristämiseen. Yhdellä oli ”leatherman” tyyppinen monitoimityökalu millä akunnapa satiin kiristettyä.

Matka jatkui turvallisesti hienossa ilta-auringossa kohti Amadoresta upeista vuoristoteistä ja näkymistä nauttien. Meitä auttaneet moottoripyöräilijät ajoivat myöhemmin ohitsemme iloisesti vilkuttaen. Ainoa häiritsevä tekijä enää oli hullut kamikaze maantiepyöräilijät ja kokemattomat autoilijat, jotka köröttelivät hiljaa keskellä kapeita vuoristoteitä. Lisäksi leikkasivat pimeisiin kurveihin vastaantulijan kaistalle.

Pasito Blanco

Vetouisteluvene

Pasito Blancon upeassa venesatamassa kävimme jälleen fiilistelemässä veneitä. Samalla tuli muisteltua omaa uisteluharrastusta Suomessa 1990 luvulla, kun vetouistelubuumi oli kuumimmillaan. Lämpötila oli siedettävät 26C. Lintuja näkyi etelänharmaalokkeja, harjalintu ja turkinkyyhky.

Tämän vuoden reissulla nähtiin ja/tai kuvattiin 43 lintulajia. Pisamatavi oli elis ja haarahaukka kuvaelis.

Paluumatka koitti ja oli aika pakata tavarat ja muistot Gran Canarialta, sekä palata kotisuomessa odottaviin lumitöihin.

Goldcar kyykytti vielä kerran autoa palauttaessa. Jätin avaimet Golcarin tiskille ja pyysin tulemaan tarkastamaan auton välttyäkseni jälkilaskutuksilta. Jouduin taas kävelemään takaisin ulkokenturalle. Odotin puoli tuntia, ennenkuin tarkastaja tuli paikalle. Pyysin tarkastusta, koska ko. firmasta oli niin hurjia juttuja netissä. Lisäksi visaltani oli iso summa varauksessa, jos löytäisivät autosta kolhuja. Kolhuja ei ollut ja jälkilaskua ei tullut. Eipä tarvitse tämän firman autoja enää ikinä vuokrata.

Tui ja Jettime suoriutuivat hienosti. Varsinkin tulomatkalla aiemmilta matkoiltamme tuttu purseri oli mahtava. Tampereen pikkukenttä toimi taas hienosti. Laukkumme tulivat ensimmäisinä hihnalla. Joten pääsin ajoissa kaivamaan autoa isosta lumikasasta. Lisäksi oli aurattu iso valli auton eteen, joka onneksi ei ollut jäässä. Taas neliveto haukkasi hintansa.

Kiitos mukavalle reissukaverille, taas on yksi reissu plakkarissa.

Lue myös nämä

 1. 22.05.2023

  Eräpyhä retkeily

Kommentit

 1. Tuija 2024.03.15 3:28pm

  Kaunis kiitos viihdyttävästä blogista hyvälle matkakumppanilleni!

 2. Karim 2024.03.15 4:18pm

  Kylläpä Kanarian saarilla viihtyy monenlaisia lintuja kuten ihmisiäkin. Hienoa kuvaa moninaisesta lajistosta. Jos ei lintujen ystävä tuosta ole tyytyväinen niin mistä. Ja kovaa auton propaamista mahtui mukaan. Harvoin sitä vuokra-autoja tienpäällä rempataan.

 3. Tami 2024.03.15 5:31pm

  Kiitos että päästiin taas reissuun mukaan tarinankerronnan ja kauniiden kuvien kera. Onnittelut eliksistä. Kyllä niitä lintuja maailmassa riittää kun kuitenkin joka vuosi niitäkin tulee lisää.

 4. Titta 2024.03.15 8:09pm

  Hyviä paikkavinkkejä taas reissun päälle. Niitä ollaan ennenkin blogitekstistäsi hyödynnetty 🙂 Hienoja lintu ja luontokuvia. Picnicit ovat kiva idea ruokailla parhailla paikoilla. Onneksi on top chef mukana 🙂

 5. Liisu 2024.03.16 5:25pm

  Kiitos taas mielenkiintoisesta matkakuvauksesta. Kiva kun eliksiäkin löysitte. Aina oppitunti erilaisista lintulajeista!

 6. Taru 2024.03.31 10:40am

  Oi vau! Kyllä on ollut hieno reissu ja kuvaeliksiäkin löytyi. Kauniit maisemat, linnut ja varmasti maittavat retkieväät. Kyllä vaan hotellin paikallakin on paljon väliä, mikäs sen ihanampaa kuin katsella auringonlaskua. Harmillisesti auto ja vuokrafirman aiheutti päänvaivaa, mutta onneksi kaikki päättyi niidenkin puolesta onnellisesti. Ihana oli lukea teidän reissusta.

Linssin takana