Utössä lämpöväreilyä

IMG_4061_Uto_ParainenJälleen veri veti huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Utö:n lintusaarelle vaimon kanssa vappuviikonloppua viettämään.  Kaikki oli jo tutumpaa viime vuoden käynnin perusteella.

Katso myös Utö linturetki.

IMG_3722_Pelastusharjoitus_Parnainen_ParainenPärnaisten lähtösatamassa näimme merivartioston suorittaman pelastusharjoituksen, joka oli upeaa seurattavaa.
IMG_3671_Eivor_reitti_karttaM/S Eivor:n reittikartta Pärnainen – Utö. Kuva laivan yläkannelta.

Merimatka Pärnainen – Utö sujui aurinkoisella ja heikkotuulisella saaristomerellä laivan yläkannella maisemia ja lintuja tarkkaillen. Kuvasin pitkällä putkella jalustan päältä etukannen etuosassa, missä laivan moottorin aiheuttama tärinä oli pienempi. Merimatkalla kuvasin mm: Haahka, isokoskelo, lapasorsa, merihanhi, meriharakka, mustalintu, pilkkasiipi ja teeri.

IMG_1055_Teeri_ParainenItselleni oli yllätys, kun näimme Aspö:n tullessa Teeren soidintamassa kalliolla.

IMG_1111_Merikotka_Muuttohaukka_pontto_ParainenMerikotka vartioi muuttohaukan pönttöä linjataulun päällä. Muuttohaukan pesintä ei liene kuitenkaan vielä onnistunut.

IMG_1265_Uto_kuvattu_13km_paasta_JurmostaIllan hämärtyessä Utö kuvattuna n. 13 km:n etäisyydeltä Jurmosta. Polttoväli oli 1300 kinomilliä.

Tällä kertaa yövyimme Havshotel:n päärakennuksessa. Huone oli hyvä ja siisti, mutta ei merinäköalaa, kuten Kalkaksessa viime vuonna.

Aamulla herätys oli neljän maissa. Illalla laivalla tullessa kuulimme, että saarella oli nähty yöhaikara. Haimme sitä hotellin ympäristöstä, missä se oli illalla viimeksi nähty, tuloksetta. Staijasimme hetken majakan takana. Lähdimme vielä opastettuna hakemaan yöhaikaraa isolla porukalla, mutta se oli ilmeisesti jo illalla lähtenyt tiehensä. Tunsi varmaan itsensä turhaksi julkimoksi, kun Turusta asti taksiveneellä sitä oli illalla tultu isolla porukalla katsomaan. Onneksi itsellä ko. lintu kuvattuna, ulkomailla kylläkin, niin ei kauheasti harmittanut.

IMG_1431_Kivitasku_UtoAamun kuvaukset jäivät melko vähiin yöhaikaran hakuiluista johtuen. Kuvasin mm: Haahka, kivitasku ( kuvassa ), kottarainen, merikihu, punarinta, tukkakoskelo, varis.

IMG_3824_Luotsivene_UtoLuotsivene hakee luotsin laivasta.

DSC04475_Uto_Aamupalan jälkeen otimme koko kuvausarsenaalin mukaan ja suuntasimme itäniitylle. Aurinko porotti jo täydeltä terältä. Ongelmaksi muodostui pitkällä putkella ( 600 mm x 1,4 jatke x 1,6 kroppi ) lämpöväreily, joka tuntui olevan kallioisella saarella erityisen voimakasta. Kuvaamisesta ei tullut oikein mitään pitkällä putkella. Kuvasta ei saanut tahtonut saada terävää oikein millään konstilla lämpöväreilystä johtuen.

Läpöväreily syntyy, kun aurinko lämmittää maan-, tai vedenpintaa ja lämmin ilma nousee ylöspäin aiheuttaen väreilyä. Väreily on voimakkaampaa lähellä maan- tai vedenpintaa, mutta kyllä sen lentokuvauksissakin selvästi huomaa. Jokainen on huomannut ko. ilmiön, kun kesällä katsoo kuumaa asfaltin pintaa. Pitkällä putkella ko. ilmiö korostuu, koska ilmaa mahtuu enemmän kohteen ja kuvaajan väliin.

IMG_3962_Hernekerttu_UtoPikkuputkella ( 200 mm x 2 jatke x 1,6 kroppi ) sai läheltä muutaman metrin päästä kuvattuna hernekertusta ( kuvassa ) sentään jotain aikaiseksi. Aamupäivällä itärannalla lämpöväreilystä huolimatta kuvasin mm: Hernekerttu, kivitasku, luotokirvinen, punajalkaviklo soidinlennolla, tiltaltti ja tylli.

IMG_4008_UtoMaittavan ja monipuolisen lounaan jälkeen pikku huili ja auringon porottaessa lämpöväreilyään lähdimme uudelleen kuvauslenkille. Kaupalla oli munkki- ja simakekkerit vappuaaton kunniaksi. Kuvassa kalanpäänäyttely kylän raitilla.

IMG_1832_Mustapaatasku_Uto_ParainenLämpöväreily oli edelleen posketonta, mutta kovalla yrittämisellä jotain sentään syntyi. Kesnäsin lahdelta löytyi Mustakurkku-uikku pariskunta. Jäteasemantiellä kuvasin mm: Kivitasku, leppälintu, merihanhi ja harvinaisempi mustapaatasku ( kuvassa ).

IMG_2084_Allihaahka_UtoIllalla klo 19 maissa pahimman auringon poltteen jo hellitettyä pystyin kuvaamaan jonkilaisen kuvan harvinaisesta allihaahkasta kaakkoisrannan kallioilta kaukaa mereltä.

IMG_4064_Uto_ParainenVappuaamuna oli rauhallisen illan jälkeen jälleen aikainen herätys neljältä ja livahdimme virkeänä aamukuvauksille hotellin lähirannoille. Olo ei ollut kuin Kotkan pojilla ilman siipii;) Auringonnousu oli jälleen mykistävä viime vuoden tapaan.

IMG_2200_Tukkakoskelo__UtoAamulla ennenkuin lämpöväreily pääsi vaikuttamaan, niin kuvat napsahtelivat teräviksi, kuin itsestään. Kuvasin mm: Haahka, harmaalokki, kalatiira, kivitasku, kottarainen, merilokki, merimetso, tukkakoskelot hienosti soitimella ( kuvassa ) ja västäräkki.

Paluumatka Utö – Pärnainen M/S Eivorilla oli taas aurinkoinen ja meri oli melkein tyyni. Taas kuvasin paluumatkalla koko matkan ja paikkasin puutteita reissun tavoitelinnuista: Alli, merikotka, mustalintu, riskilä, suopöllo ja sääksi.

Kiitokset JH:lle ja muille kaukoputkimiehille kohteiden löytämisessä. Mukavaa lintuporukkaa oli taas mennen tullen laivassa. Laivamatkat kannattaakin hyödyntää tarkkaan, jos on hyvä ilma, koska enemmän siinä lintuja näki, kuin konsanaan Utössä.

Lue myös nämä

 1. 14.07.2016

  Yyterin lietteet
 2. 27.01.2017

  Lanzaroten linnut 2

Kommentit

 1. Titta 2016.06.28 11:24am

  Upeita kuvia ja kiva reissukertomus Utön matkasta! Tuo auringonnousukuva on mahtava, kauniit oranssin sävyt!

 2. Karim 2016.06.28 11:50am

  Hienoja taivaan värejä. Voiko erilaisempia taivaita olla?

 3. Taru 2016.06.28 3:52pm

  Hienoja kuvia olette ottaneet. Tuijakin päässyt yhdessä kuvamaisteriksi. Taas uusia linnunnimiä, joita en ole aikaisemmin kuullutkaan. Onneksi ei sentään lämpöväreily vaikuttanut koko päivää, mutta kyllä olette aikaisin joutuneet liikenteeseen.

 4. Bena 2016.06.28 4:20pm

  Hienoja kuvia, linnut on tietty pääasiasia, mutta maisemakuvat on aika mykistäviä. Noi houkuttelee käymään Utössä. Lämpöväreilystä tuli mieleen toinenkin harrastus :p

 5. Tami 2016.06.29 11:52am

  Voi veljet mitä kuvia! Tosi hienoja maisemia ja lintuja! Varsinkin tuo viimeinen Tukkakoskelo niin terävä ja hieno sävyiltään että..

 6. Liisu 2016.06.30 9:38pm

  Taaskin tosi upeita kuvia ja niinkuin aina kiinnostava matkakuvaus!

 7. tuija 2016.08.04 2:54pm

  Mukava fiilistellä näin sateisena päivänä kevään hehkeitä lintu- ja maisemakuvia !

Linssin takana