Linnut marjapensaissa

Elokuu tuo tullessaan sadonkorjuun. Meillä satoa korjataan punaherukoiden, mustaherukoiden, karviaismarjojen ja kirsikoiden muodossa. Marjoja notkuvat puskat ovat huomanneet myös marjoja syövät linnut ja nisäkkäät. Linnut, kuten me ihmisetkin, tuntuvat olevan ronkeleita. Vain kypsät marjat kelpaavat.

Katso myös linnut pihlajanmarjoja syömässä.

IMG_4374_Rakattirasras_KangasalaEnsimmäisenä saapuivat, kuinkas muutenkaan, räkättirastaat. Punaherukkapensaissa oli kymmeniä räkättirastaita. Muut lajikkeet saivat olla alkuun rastailta rauhassa, jos punaherukoita riitti. Punaherukkapensaissa viihtyivät myös harakat ja pikkuvarpuset. Tulipa yksinäinen kottarainenkin piipahtamaan, mutta ei suostunut kuvattavaksi.

IMG_2013Emäntä hoiti ongelman pikapikaa ja poimi kypsät punaherukat pois pienten apureiden avustamana. Kaikki olivat tyytyväisiä. Linnut saivat osansa, niinkuin kuuluukin ja me oman osamme.

IMG_4105_Fasaani_KangasalaMustaherukoita tulivat aamuisin innokkaasti syömään myös fasaaniperhe uljaan koiraan näyttäessä esimerkkiä.

IMG_4290_Pajulintu_KangasalaPajulintukin tuli tutkailemaan mustaherukkapensaita, mutta en huomannut niille marjojen kelpaavan.

IMG_2263_Valkohantakauris_KangasalaTulipa eräänä aamuna isompikin vieras marjapensaita tutkimaan. Alkuun näkyivät mystisesti vaan sarvet viljapellon yläpuolella. Valkohäntäkauris lipui majesteetillisesti viljapellon kautta kohti marjapuskia. Olin liikkumatta kuistilla ja seurasin kun valkohäntäkauris tutki marjapensaita ja saattoipa puskien kätköissä niitä maistellakkin.

IMG_2326_Harakka_KangasalaKarviaismarjoja en nähnyt muiden kuin harakoiden varovasti syövän. Sitäkin innokkaammin harakat popsivat kirsikoita, kunhan olivat kypsyneet happamasta makeiksi. Myös räksät olivat tietysti innolla tälläkin apajalla. Vaikkakin harakat hallitsivat halutessaan tätä apajaa.

IMG_2432_Emäntä poimi a-tikkailla minkä yletti. Onneksi löytyi myös pidempi ja rohkeampi apuri kiipeämään tikapuilla kohti latvuksia, kun kerrankin tuli hyvä sato kirsikoista.

IMG_5237_Pikkuvarpunen_Kangasala_Pikkuvarpusellekkin makeat kirsikat maistuivat.

IMG_5292_Harmaasieppo_KangasalaHarmaasieppo kävi tutkimassa kirsikkapuuta, mutta taisi vaan tutkailla puusta hyönteisiä.

IMG_2284_Orava_KangasalaHauskaa oli, kun poimimme kirsikoita puusta, niin viereiseen kirsikkapuuhun muutaman metrin päähän tuli orava syömään kirsikoita, ennenkuin loppuu.

Lue myös nämä

 1. 16.02.2015

  Merikotka avannolla
 2. 17.05.2015

  Utö linturetki
 3. 27.05.2015

  Palokärki soidin

Kommentit

 1. Tami 2015.08.31 4:41pm

  Wau! Onpa upeita kuvia!

 2. Titta 2015.08.31 6:58pm

  Kylläpä on ollut vipinää ja erilaisia elikoita apajilla. Valkohäntäkauris lieni yllätyksellisin vieras!

 3. Taru 2015.09.01 6:06pm

  Kyllä kuvaa on jälleen hienoille apajille päässyt ja vielä ihan omassa pihassa. Kyllä on hienoja kuvia. En ole aikaisemmin tajunnutkaan kuinka harakankin musta höyhenväri auringossa muuttuu, hienot värit. Kyllä on peuralla korvat tarkkana.

 4. Tuukka 2015.09.01 6:24pm

  Olipa kiva tarina ja enpä olisi uskonut että kaikkien noiden vieraiden keskellä myös Valkohäntäkauris piipahti kekkereissä 🙂

 5. Nimetön 2021.07.10 6:38pm

  Kiitos, ihania kuvia ja tärkeitä kommentteja.

  Komulaisen Irma-Liisa

Linssin takana