Yyterin linnut

Viime vuoden Yyterin reissusta viisastuneena teimme nyt lintureissun ennen hyttysaikaa. Tänä vuonna 2017 on kevät selvästi viime vuotista jäljessä. Lädimme matkaan kolmeksi päiväksi toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla.

Katso myös Yyterin linturetki 2018.

Ensimmäinen kohde oli linturikas Sastamalan alue. Kello oli jo yli puolenpäivän, joten linnut olivat päivälevolla. Meskalan rannassa tähyilin edellisinä päivinä nähtyjä sirrejä, mutta joen rannat olivat nyt tyhjänä. Pensaskerttu lauleli puussa. Lokit ja tiirat mekastivat läheisellä saarekkeella.Jokunen isokoskelo lensi joenpintaa viistäen ja auringon helminauhaa seuraillen kohti länttä.

Ajoimme kaunista Kokemäenjokea seuraillen kohti länttä. Ajoimme pieniä maalaisteitä pitkin kohti rannikkoa ja saavuimme idylliselle Luvialle. Jatkoimme matkaamme meren rantaan ja saavuimme Laitakarin venesatamaan. Paikka oli tuttu jo 90-luvulta, kun poikani kanssa teimme mm. täältä käsin uistelureissuja merelle. 

Viime vuonna testasimme asuntovaunua ja nyt olimme asuntoautolla liikkeellä. Parkkeerasin auton Tröömin lahden puolelle suojaiseen paikkaan. Vaimo alkoi loihtimaan illallista kaasuhellalla. Nappasin kameran jalustan kera mukaan ja siirryin kuvaamaan lahden lintuja.

Merimetso

Kyhmyjoutsen lipui paikalle upeassa soidin asennossa. Canonin kennolle tarttui touhujamme tutkimaan tullut kirjosieppo. Merimetsopariskunta tuli kalastelemaan lahdelle. Kuikka kalasti kauempana kuuluttaen välillä reviiriään.

Sääksi

Sääksi tutkaili tovin veden pintaa paikallaan räpytellen.Sääksellä oli satelliittipaikannin selässä. Varikset jahtasivat sääkseä herkeämättä. Sääksi poistui paikalta ilman saalista tällä kertaa. Paikallinen kalastaja oli ikänsä asunut täällä, eikä ollut ikinä nähnyt sääkseä. Liekö sääksi ollut aina niin korkealla, ettei erota ilman kiikareita.

Söimme maukkaan illallisen asuntovaunussa upeassa merimaisemassa ilta-auringon luodessa lämmittäviä säteitään. Linnut lauloivat keväisiä säkeitään, joten muuta musiikkia ei kaivannut. Johan alkoi ramaisemaan raikkaassa meri-ilmassa, mutta ilta oli vielä nuori.

Jututin paikallista kalastajaa, joka kertoi, että saukot ovat riesa kalastajille. Repivät ja syövät kalat verkoista. Myös merimetsoista on ollut jonkin verran haittaa.

Asettelin mukaan ottamani ulkotuolit ja pöydän rannalle. Vaimo nautti lämpimistä ilta-auringon säteistä. Itse tietysti kuvailin ja kiikarilla tiirailin.

Merihanhi

Merihanhia lensi ylitsemme laumoittain johonkin ruokailemaan ja myöhemmin illalla lensivät samaa reittiä takaisin.

Räystäspääsky

Räystäspääskyt rakensivat pesäänsä vanhan piipun päähän.

Täällä kuvasin lisäksi myös:  laulujoutsen, sinisorsa, tukkakoskelo, valkoviklo ja viherpeippo.

Menimme aikaisin nukkumaan. Hyvin nukutun yön jälkeen heräsimme klo 3 aamutoimille. Laitoin lämmityksen päälle ja nopeasti puhallin lämmitti tilan miellyttäväksi. Pikaisen aamupalan jälkeen lähdimme kohti vajaan 40 km:n päässä olevaa Yyterin lietteitä. Matkalla oli sumua, joten mietitytti, ettei merellä olisi sumua peittäen näkyvyyden lietteille.

Saavuimme Huhtalanraitin parkkipaikalle ollen ensimmäinen auto paikalla. Lastasin isomman kamerarepun ja jalustan joskus laivalta tuotuun ”kaljakärryyn”. Vaimolla parempiselkäisenä oli toinen reppu selässä. Hiukan oli hankala vetää pitkospuilla ko. kärryjä, koska pyörät muljuilivat välillä pois pitkospuilta.

Kävelimme suoraan Sannannokan lintulavalle. Oli upeaa katsella taas kaunista Yyterin merimaisemaa, kun oli rauhallista ja paikalla ei ollut kuin linnut ja me. Kamerat framille, 7d mark ii ja 600 mm ( 960 kinomilliä ) putki jalustalle ilman telejatketta aluksi, kun oli vielä hämärämpää. Pienempi yhdistelmä, 7d ja 70-200 f2.8 2x jatkeella oli ilman jalustaa lentokuvia varten. Taskukiikarit 8×25 olivat taskussa. Kompassilla varustettu 7×50 merikiikari oli lisäksi mukana. Kaukoputki olisi vielä hyvä olla, mutta kantamuksien määrässä tulee raja vastaan.

MetsäkaurisSannannokan eteläpuolelta käveli heti aamutuimaan kaksi metsäkaurista kaislikon läpi suoraan merenrantaan asti.

Meriharakka

Luotin siihen, että kaukoputkimiehet tulevat kohta paikalle. Niin tapahtuikin, kun 4 nuorta lahjakasta lintuharrastajaa pölähti kaukoputkineen paikalle. Pojat alkoivat vauhdilla määrittää lintuja ja minä peesasin kameralla. Pitkällä kamerayhdistelmällä saa kyllä hyvästä kuvasta kropattua käyttökelpoisen ja ainakin tunnistuskuvan, mutta kauempana merellä olevia ei tunnista suoraan kameran okulaarista. Lähilietteen linnut kyllä tunnistaa kamerallakin.

Suosirri

Valon lisääntyessä lisäsin jatkeita 600 mm objektiiviin. Ensin 1,4x ( 1344 kinomilliä ) ja sitten lopuksi 2x ( 1920 kinomilliä ) jatkeen. Lintuporukka lavalla alkoi lisääntymään ja alusta tärisi välillä tehden kuvauksen vaikeaksi. Lämpöväreily haittasi kuvausta jo merkittävästi klo 8 aikoihin, kuten viime vuonnakin. Porukka lisääntyi ja kaverit kertoilivat ( huusivat ) tarinoitaan älykännykköihinsä, joten aamun rauha oli mennyttä. Täällä kuvasin mm: isosirri, jänkasirriäinen, kurki, lapinsirri, lapintiira, kalatiira, meriharakka, niittykirvinen soidinlennossa, pajusirkku, pikkusirri, pikkuvarpunen, punajalkaviklo soidinlennossa, ristisorsa, suosirri, töyhtöhyyppä, tylli, urpiainen, valkoposkihanhi, västäräkki. Lisäksi näimme tai kuulimme ainakin: harmaahaikara, luhtahuitti, luhtakana, harmaalokki, kalalokki, kalatiira, keltavästäräkki, kiuru, korppi, naurulokki, rytikerttunen, töyhtöhyyppä, peippo, taivaanvuohi, viiksitimali.

Isosirri, Punakuiri

Siirryimme vähän matkan päässä olevalle Isosannan lintulavalle. Lietteellä olevat linnut olivat hiukan lähempänä, kuin edellisessä paikassa, mutta lintuja oli vähemmän. Täällä oli taas rauhallista vähän aikaa, kunnes porukka seurasi perässä;) Täällä kuvasin mm: isosirri, punakuiri, ruokokerttunen, tuulihaukka.

Kuvailimme näillä huudeilla klo 11 asti, joka oli turhan pitkään, koska kuvia suttaava lämpöväreily voimistui koko ajan. Takaisin käveltiin jo auringon porottaessa hiki päässä. Onneksi asuntoautossa oli ilmastointi, niin hiki laski pian.

Kyhmyjoutsen

Ajoimme Uniluodon viereiselle parkkipaikalle. Nostelin vaatteet ulos kuivumaan raikkaaseen merituuleen. Vaimo laittoi taas herkullisen päivällisen matkalaisille. Huilasimme hetken asuntoauton mukavilla patjoilla. Kuvailin auton ikkunasta Uniluodon uimarannan lintuja mm: kyhmyjoutsen ja tukkasotka.

Poislähtiessä pyörähdin Kallon kärjen kautta. Siellä rakennettiin kesäterassia ja pohjat olivat jo valmiina. Puskassa huomasin hernekertun, mutta kuvaa en saanut.

Ajelimme hiljakseen Herrainpäivien surffirannan parkkipaikalle. Olipas hieno, rauhallinen ranta golfkentän vieressä ja merinäköalalla tietysti. Juotiin kaasuliedellä keitetyt kaffet autossa.

Suosirri

Siirryimme 20 m päähän rannalle tutkailemaan taas lintuja. Täällä pääsin paljon lähemmäksi kuvaamaan mukavissa iltavaloissa ja tulikin paljon parempia kuvia kuin Yyterin lietteillä. Kuvasin mm: keltasirkku, lapinsirri, meriharakka, suosirri, tylli.

Lapinsirri

Vietimme taas mukavan illan kauniissa ilta-auringossa mennen aikaisin nukkumaan. Nyt oli herätys klo 5, kun olimme heti rannan vieressä yötä. Aurinko helotti jo liiankin voimakkasti, kun aamutoimien jälkeen siirryimme rannalle kuvaamaan. Maisema oli, kuin postikortista. Kuvailimme muutaman tunnin mm: alli, haapana, isokoskelo, lapinsirri, meriharakka, merilokki, silkkiuikku, suosirri, telkkä, tukkakoskelo, tylli.

Lopuksi roudasimme tuolit ja pöydän rannalle. Vaimo taikoi pienen aamupiknikin. Vähensimme vaatteita, nautimme auringosta ja elämästä.

Mustakurkku-uikku

Ennen kymmentä lähdimme taas matkaan. Vaimo huomasi pari km ajettuamme pienen lammikon tien varressa. Hyppäsin kärppänä autosta kiikarit mukana. Lammella olikin lintuja. Palasin hakemaan ison kameran ja jalustan. Lampi olikin oikein helmi. Pari mustakurkku-uikku pariskuntaa uiskenteli kuvausetäisyydellä. Sainkin hyviä kuvia ja lisäksi kuvasin: nokikana, silkkiuikku, tukkakoskelo

Virtavästäräkki

Oli jo poislähdön aika, koska vuokra-asuntoauto piti luovuttaa klo 18 mennessä. Ajoin Pomarkun kautta, kun Harjakoskella oli nähty virtavastaräkki. Koski löytyi ja myös virtavästäräkki pienen haeskelun jälkeen. Lisäksi paikalla oli pesivä ( ilmeisesti ?) koskikarapariskunta.

Enää oli jäljellä kahvipaussi järven rannalla. Asuntoauto oli paljon näppärämpi ratkaisu lintuhommissa, kuin asuntovaunu. Ketterämpi, saa ajaa sataa, vakaampi ja helpompi käsitellä ahtaissa paikoissa. Loppusiivouksessa ja ulkopuolisessa pesussa vierähtää helposti pari tuntia, joten ihan päiväksi ei kannattane vuokrata. 

Reissu oli erittäin onnistunut. Kuvasin 47 lintulajia. Lisäksi nähtiin tai kuultiin 19 lintulajia. Yhteensä havainnoitiin 66 lintulajia ja yksi nisäkäs. Kuvasin 7 itselleni uutta lintulajia, joka nosti kaikkiaan kuvaamani lintulajit 245 kpl:n vajaa 7 v aikana. Lisäksi yksi itselleni uusi Suomi laji. Maisemat olivat hienoja ja kelit suosivat. 

Lue myös nämä

Kommentit

  1. Tami 2017.06.07 12:46pm

    Olipa tunnelmallinen tarina jälleen kerran ja upeita kuvia! Itse tykkäsin eniten tuosta ”Mustakurkku-uikku” -kuvasta. Kauniit värit.

  2. Karim 2017.06.07 7:49pm

    Meskalassa kävitte myös. Tuttuja maisemia, vastarannalla erityisesti.

  3. Titta 2017.06.08 4:54pm

    Mukava retkikertomus. Asuntoauto vaikuttaa hyvältä matkantekovälineeltä lintukuvauksessa. Kauuniita kuvia ja hyvät värit!Minustakin tuo mustakurkku-uikku on tosi onnistunut otos, ja kuvassa on hyvä fiilis kun parina uivat 🙂

  4. Bena 2017.06.08 5:36pm

    Merimetso on tosi komee lintu ja toi kuva on hienon linjakas, varmaan siipien asennon ansiosta. Se tosin taitaa olla vähä ilkiö luonnossa?

  5. Tuukka 2017.06.12 6:05pm

    Johan oli mahtava kirjo eri lintulajeja ja hienoja kuvia yhdellä reissulla! Tuttuja paikkoja vuosien takaa kuten Luvia 🙂

Linssin takana