Jälleen veri veti huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Utö:n lintusaarelle vaimon kanssa vappuviikonloppua viettämään. Kaikki oli jo tutumpaa viime vuoden käynnin perusteella.
Katso myös Utö linturetki.
Pärnaisten lähtösatamassa näimme merivartioston suorittaman pelastusharjoituksen, joka oli upeaa seurattavaa.
M/S Eivor:n reittikartta Pärnainen – Utö. Kuva laivan yläkannelta.
Merimatka Pärnainen – Utö sujui aurinkoisella ja heikkotuulisella saaristomerellä laivan yläkannella maisemia ja lintuja tarkkaillen. Kuvasin pitkällä putkella jalustan päältä etukannen etuosassa, missä laivan moottorin aiheuttama tärinä oli pienempi. Merimatkalla kuvasin mm: Haahka, isokoskelo, lapasorsa, merihanhi, meriharakka, mustalintu, pilkkasiipi ja teeri.
Itselleni oli yllätys, kun näimme Aspö:n tullessa Teeren soidintamassa kalliolla.
Merikotka vartioi muuttohaukan pönttöä linjataulun päällä. Muuttohaukan pesintä ei liene kuitenkaan vielä onnistunut.
Illan hämärtyessä Utö kuvattuna n. 13 km:n etäisyydeltä Jurmosta. Polttoväli oli 1300 kinomilliä.
Tällä kertaa yövyimme Havshotel:n päärakennuksessa. Huone oli hyvä ja siisti, mutta ei merinäköalaa, kuten Kalkaksessa viime vuonna.
Aamulla herätys oli neljän maissa. Illalla laivalla tullessa kuulimme, että saarella oli nähty yöhaikara. Haimme sitä hotellin ympäristöstä, missä se oli illalla viimeksi nähty, tuloksetta. Staijasimme hetken majakan takana. Lähdimme vielä opastettuna hakemaan yöhaikaraa isolla porukalla, mutta se oli ilmeisesti jo illalla lähtenyt tiehensä. Tunsi varmaan itsensä turhaksi julkimoksi, kun Turusta asti taksiveneellä sitä oli illalla tultu isolla porukalla katsomaan. Onneksi itsellä ko. lintu kuvattuna, ulkomailla kylläkin, niin ei kauheasti harmittanut.
Aamun kuvaukset jäivät melko vähiin yöhaikaran hakuiluista johtuen. Kuvasin mm: Haahka, kivitasku ( kuvassa ), kottarainen, merikihu, punarinta, tukkakoskelo, varis.
Luotsivene hakee luotsin laivasta.
Aamupalan jälkeen otimme koko kuvausarsenaalin mukaan ja suuntasimme itäniitylle. Aurinko porotti jo täydeltä terältä. Ongelmaksi muodostui pitkällä putkella ( 600 mm x 1,4 jatke x 1,6 kroppi ) lämpöväreily, joka tuntui olevan kallioisella saarella erityisen voimakasta. Kuvaamisesta ei tullut oikein mitään pitkällä putkella. Kuvasta ei saanut tahtonut saada terävää oikein millään konstilla lämpöväreilystä johtuen.
Läpöväreily syntyy, kun aurinko lämmittää maan-, tai vedenpintaa ja lämmin ilma nousee ylöspäin aiheuttaen väreilyä. Väreily on voimakkaampaa lähellä maan- tai vedenpintaa, mutta kyllä sen lentokuvauksissakin selvästi huomaa. Jokainen on huomannut ko. ilmiön, kun kesällä katsoo kuumaa asfaltin pintaa. Pitkällä putkella ko. ilmiö korostuu, koska ilmaa mahtuu enemmän kohteen ja kuvaajan väliin.
Pikkuputkella ( 200 mm x 2 jatke x 1,6 kroppi ) sai läheltä muutaman metrin päästä kuvattuna hernekertusta ( kuvassa ) sentään jotain aikaiseksi. Aamupäivällä itärannalla lämpöväreilystä huolimatta kuvasin mm: Hernekerttu, kivitasku, luotokirvinen, punajalkaviklo soidinlennolla, tiltaltti ja tylli.
Maittavan ja monipuolisen lounaan jälkeen pikku huili ja auringon porottaessa lämpöväreilyään lähdimme uudelleen kuvauslenkille. Kaupalla oli munkki- ja simakekkerit vappuaaton kunniaksi. Kuvassa kalanpäänäyttely kylän raitilla.
Lämpöväreily oli edelleen posketonta, mutta kovalla yrittämisellä jotain sentään syntyi. Kesnäsin lahdelta löytyi Mustakurkku-uikku pariskunta. Jäteasemantiellä kuvasin mm: Kivitasku, leppälintu, merihanhi ja harvinaisempi mustapaatasku ( kuvassa ).
Illalla klo 19 maissa pahimman auringon poltteen jo hellitettyä pystyin kuvaamaan jonkilaisen kuvan harvinaisesta allihaahkasta kaakkoisrannan kallioilta kaukaa mereltä.
Vappuaamuna oli rauhallisen illan jälkeen jälleen aikainen herätys neljältä ja livahdimme virkeänä aamukuvauksille hotellin lähirannoille. Olo ei ollut kuin Kotkan pojilla ilman siipii;) Auringonnousu oli jälleen mykistävä viime vuoden tapaan.
Aamulla ennenkuin lämpöväreily pääsi vaikuttamaan, niin kuvat napsahtelivat teräviksi, kuin itsestään. Kuvasin mm: Haahka, harmaalokki, kalatiira, kivitasku, kottarainen, merilokki, merimetso, tukkakoskelot hienosti soitimella ( kuvassa ) ja västäräkki.
Paluumatka Utö – Pärnainen M/S Eivorilla oli taas aurinkoinen ja meri oli melkein tyyni. Taas kuvasin paluumatkalla koko matkan ja paikkasin puutteita reissun tavoitelinnuista: Alli, merikotka, mustalintu, riskilä, suopöllo ja sääksi.
Kiitokset JH:lle ja muille kaukoputkimiehille kohteiden löytämisessä. Mukavaa lintuporukkaa oli taas mennen tullen laivassa. Laivamatkat kannattaakin hyödyntää tarkkaan, jos on hyvä ilma, koska enemmän siinä lintuja näki, kuin konsanaan Utössä.
Upeita kuvia ja kiva reissukertomus Utön matkasta! Tuo auringonnousukuva on mahtava, kauniit oranssin sävyt!
Hienoja taivaan värejä. Voiko erilaisempia taivaita olla?
Hienoja kuvia olette ottaneet. Tuijakin päässyt yhdessä kuvamaisteriksi. Taas uusia linnunnimiä, joita en ole aikaisemmin kuullutkaan. Onneksi ei sentään lämpöväreily vaikuttanut koko päivää, mutta kyllä olette aikaisin joutuneet liikenteeseen.
Hienoja kuvia, linnut on tietty pääasiasia, mutta maisemakuvat on aika mykistäviä. Noi houkuttelee käymään Utössä. Lämpöväreilystä tuli mieleen toinenkin harrastus :p
Voi veljet mitä kuvia! Tosi hienoja maisemia ja lintuja! Varsinkin tuo viimeinen Tukkakoskelo niin terävä ja hieno sävyiltään että..
Taaskin tosi upeita kuvia ja niinkuin aina kiinnostava matkakuvaus!
Mukava fiilistellä näin sateisena päivänä kevään hehkeitä lintu- ja maisemakuvia !